Kuten kaikissa hyvissä tarinoissa, lähdetään liikkeelle Lahdesta. Kaksi kolmesta tämän artikkelin yrityksestä perustettiin Lahdessa. Okei, oikeasti haluttiin vain saada mukaan kuva Lahesta.
Onnellisten tähtien alla nämä kolme tahoa löysivät toisensa. Porukalla syntyi hedelmällisiä keskusteluja siitä, että missä myynti menee suomalaisissa yrityksissä. Ovatko digitaalisuus ja automaatiot viemässä tässäkin asiassa ihmisten työt? Onko korona vaikuttanut asiaan? Ja monta muuta tärkeää kysymystä.
Jotta asia ei olisi vain jäänyt mielenkiintoiseksi keskusteluksi palavereissa, niin näiden kolmen yrityksen kollaboraationa syntynyt SalesX alkoi tutkia asiaa tarkemmin. Kuten kuuluukin, kun halutaan toimia faktoihin perustuen.
Automaatiot ovat täällä, mutta niitä ei hyödynnetä tai niihin ei vielä uskota. Automaatioista saadaan tulevaisuudessa tukea myyjille, mutta niiden ei nähdä korvaavan myynnin resursseja.
uskoi myynnin automaatioiden parantavan myynnin tuloksia.
Noin puolet vastaajista kertoi, että liikevaihdon muodostaminen tarvitsee aina myyjän.
Seuraavan 3 vuoden aikana automaatioiden odotetaan korvaavan myynnissä etenkin kylmäkontaktoinnin (30,7 %) tai nykyasiakasviestinnän (29,8 %).
Noin puolet vastaajista kertoi, että liikevaihdon muodostaminen tarvitsee aina myyjän. Kun taas 15,2 % vastaajista kertoi, että liikevaihdosta 20-100 % muodostuu ilman myyjää. Noin 20 % vastaajista arvioi, että ilman myyjää muodostuneen liikevaihdon määrä on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana.
Tutkimuksen yksi suurimmista wow-efekteistä on nimenomaan asiakastyytyväisyyden mittaamisen sijoitus TOP3:ssa myynnin merkittävimmissä mittareissa.
Nykypäivänä asiakastyytyväisyyden mittaaminen on helppoa, huomattavasti helpompaa kuin ennen. Yritykset ja eritoten yritysten päätöksen teosta vastaavat henkilöt ovat alkaneet ymmärtää, että myyjä jos jokin muodostaa asiakaskokemuksen, tapahtuipa myynti etäyhteydellä tai kasvokkain. Samaan hengenvetoon on todettava, että myös yritysten verkkopalvelut ja somekanavat toimivat yhtä lailla asiakastyytyväisyyden satamina, joihin panostaminen tarkoittaa suoraa panostamista tähän erittäin merkitykselliseen myynnin mittariin.
Vierasvenesatama, jossa kerrotaan olevan polttonestettä myynnissä, mutta pumppu ei toimi ja säiliö on tyhjä, ei nosta asiakastyytyväisyyttä edes mamman leipomilla munkkirinkilöillä ja laatukahvilla kovin korkealle.
Yritykset tavoittelevat kasvua vallitsevasta tilanteesta huolimatta.
Epävarmuus talouden tilasta koronan jälkeisessä maailmassa muodostuu yhdeksi merkittävimmistä kasvua estävistä tekijöistä. Myös nykyinen poliittinen ilmapiiri koettiin estävän kasvua.
Minne maailman markkinat ovat menossa? Kasvua estää globaali kilpailutilanne ja suhdanteet. Yritykset pohtivat kuinka kyydissä pysytään mukana.
Kasvua rajoittaa myös resurssien ja osaamisen puute. Yritykset eivät tiedä, kykenevätkö ne rekrytoimaan parasta mahdollista osaamista tai pystytäänkö ylipäätään vastaamaan kysyntään.
Vastaukset jakavat mielipiteitä myynnin ja markkinoinnin ostopalvelujen investoinneissa. Kuluvana vuonna 17 % aikoo vähentää myynnin ja markkinoinnin ostopalveluita. Toisaalta lähes 35 % suunnittelee lisäävänsä niitä.
vastaajista arvioi lisäävänsä panostuksia asiakasymmärrykseen
vastaajista aikoo kehittää myynnin osaamista
aikoo investoida lisää digitaalisiin myynnin kanaviin
Tutkimukseen vastanneiden yritysten edustajien vastauksista käy ilmi myös, että myynnin ja markkinoinnin hedelmälliselle yhteistyölle on olemassa tunnistettuja esteitä. Avoimissa vastauksissa korostuu etenkin myynti- ja markkinointitoimintojen välinen heikko kommunikaatio tai yhteisen ajattelutavan puutos. Yhteispeliä heikentää usein myös markkinointitoimenpiteiden heikko mitattavuus ja yhdistettävyys myyntiin.
Tutkimuksen kasvuyritysten mittariksi asetettiin yli +30 % liikevaihdon kasvu.
Usko myynnin ja markkinoinnin automaatioiden merkitykseen oli heikompaa kuin muissa yrityksissä.
Korona-vuonna toimintamalleja on muutettu vähemmän kuin muissa yrityksissä.
Kasvuyritykset investoivat vuonna 2021 muita yrityksiä enemmän myynnin ja markkinoinnin ostopalveluihin ja asiakasymmärrykseen.
Kasvuyritykset käyttävät jo monipuolisesti eri myynnin kanavia, eikä aikomuksissa ole ottaa uusia kanavia käyttöön (83 %).
Kasvuyrityksissä myynti ja markkinointi koetaan erillisiksi toiminnoiksi, mutta myynti sitoutuu muita yrityksiä useammin markkinoinnin toimenpiteisiin (56 % vs. 39 %).
”Tutkimuksen yksi merkittävimmistä löydöksistä on se, että kasvuyritysten usko myynnin ja markkinoinnin automaatioiden merkitykseen on heikompaa kuin muissa yrityksissä. Tämä saattaa johtua kasvuyritysten kysyntävetoisesta kasvusta, jolloin käsitys myynnin funktiosta saattaa olla erilainen kuin muissa yrityksissä.”
Tutkimuksen pääarkkitehti
tutkija Hannu Uotila, Sailer Research & Development
(Vuosittainen liikevaihto vähintään 50 milj. €, n=40 )
Verkkokauppa ja myynnin automaatiot seuraavan 3 vuoden aikana ovat suurille yrityksille tärkeämpiä kuin pienemmille toimijoille.
Usko myynnin automaatioihin on huomattavasti vahvempaa kuin pienemmissä yrityksissä. Automaatiot nähdään myyntiä tukevana funktiona. 65 % suurien yritysten edustajista uskoo automaatioiden parantavan selkeästi myynnin tuloksia. Tänä päivänä automaatiot ovat muuttaneet jo myynnin organisoitumista lähes 38 prosentissa suurista yrityksistä. Jopa 65% suurista yrityksistä tekee myyntiä jo täysin ilman myyjää.
Suurien yritysten myynnin tärkein myynninmittari on asiakastyytyväisyys (67 %) ja myyntikate (65 %)
Vuonna 2021 suuret yritykset aikovat kasvattaa investointeja etenkin asiakasymmärrykseen (92 % vastaajista), myynnin osaamisen kehittämiseen (85 %), digitaalisiin myynnin kanaviin (85 %).
Kyselytutkimus toteutettiin digitaalisesti joulukuun 2020 ja tammikuun 2021 aikana. Tutkimukseen vastasi 227 henkilöä suomalaisista kasvuyrityksistä sekä suurista yrityksistä.
Tutkimusotannan laajuus vahvistaa, että tämäntyyliselle tutkimukselle oli todellinen tarve ja vastaajat pohtivat myynnin tulevaisuutta syvällisesti. Näiden tietojen valossa meidän – myynnin ja markkinoinnin, automaatioratkaisujen ja palvelutuotannon ammattilaisten – on hyvä suunnitella vuotta 2021.
Koska kertaus on opintojen äiti, koostimme vielä johtopäätökset tutkimuksesta.
Jos sinulla heräsi kysymyksiä tutkimuksesta tai siitä miten kehittää myyntiä ja markkinointiasi kerromme mielellämme lisää.